Inredning är förmågan och läran om att förbättra interiören i en byggnad som ska leda till en hälsosammare och en mer tilltalande miljö för de personer som förfogar över utrymmet. Men vad är inredning?

Det är alltså en form av interiörkonst där man inreder rum eller bostäder med hjälp av möbler, färger och prylar. Det förekommer främst inom hus, kontor, butiker och hotell men inredning finns egentligen överallt.

En inredningsdesigner är den person som planerar, koordinerar och leder förbättringsprojekt. Det är ett mångsidigt yrke som inkluderar områden som konceptutveckling, utrymmesplanering, platsinspektioner, programmering, forskning, byggledning och utförande av design/inredning.

Strävan efter effektivare användning av rummet, människor hälsa och funktionell design har bidragit till utvecklingen av inredningsyrket.

Färg i inredningen

Färger är ett kraftfullt verktyg som man använder inom dekoration och inredning. Konsten att komponera och koordinera färger kan verkligen förändra ett helt hem utseendemässigt.

När man inreder ett hem, kontor, hotell eller vad det än må vara är det viktigt att skaffa sig kunskaper om färger. Att förstå dess psykologiska effekter och betydelsen av hur man kombinerar färger på olika platser för att få ett perfekt hem.

Färger som orange och gult men i synnerhet rött aktiverar våra hjärnor vilket gör oss mer produktiva men de kan även göra oss mer stressade. Färger som brunt och grått har en lugnande effekt vilket gör oss harmoniska och lugna.

Att använda sig av olika färger kan göra att rummet känns lugnare, gladare, bekvämare, stressigt eller dramatiskt.

Färgkombinationer kan få rum att verka större eller mindre. Så när man använder sig av färger inom inredning är det viktigt att välja den färg som passar ändamålet. Till exempel bör man måla sovrummet i lugna färger som grått då det har en lugnande effekt på våra sinnen.

Bostadsinredning

Bostadsinredning är designen av interiören i privata bostäder. Denna typ av inredning är väldigt individuell då alla människor har olika smak och stil. Här spelar individens behov och önskemål väldigt stor vikt.